Propaganda in de Gouden Eeuw | Stedelijk Museum Breda

datum: zondag 22 oktober 2017

Dit evenement is al voorbij. ×
Propaganda in de Gouden Eeuw | Stedelijk Museum Breda

Propaganda tijdens de Tweede Engelse Zeeoorlog (1665–1667)

Lezing Jonneke Vuurens-Pans

Wie de moraal voor een oorlog hoog wil houden, moet het volk ervan overtuigen dat de vijand die oorlog ook echt verdient. Via propaganda worden vijandsbeelden gemaakt en gevoed. In de afgelopen eeuwen is aan die basis niets veranderd. Alleen de middelen waarop we propaganda kunnen voeren zijn schrikbarend toegenomen. Een onjuist viral nieuwsbericht gebruiken om onwelgevallig nieuws fake news te noemen, blijkt bijzonder veel te lijken op wat er tijdens de Tweede Engelse Zeeoorlog gebeurde.

Historicus Jonneke Vuurens-Pans gaat in een lezing dieper in op de nieuwspamfletten die tijdens de Tweede Engelse Zeeoorlog (1665–1667) in de Republiek der Verenigde Nederlanden werden verspreid. Enkele van die nieuwsprenten zijn te zien in de tentoonstelling 'De Vrede van Breda'. Jonneke brengt aan de hand van de pamfletten de verhouding tussen de werkelijke gebeurtenissen en de publieke opinie in beeld.

Over Vuurens-Pans

Jonneke Vuurens-Pans studeerde Geschiedenis in Utrecht. Tijdens haar bachelor specialiseerde zij zich in de Vroegmoderne Tijd (1450-1800). In de master 'Politiek en maatschappij in historisch perspectief' specialiseerde zij zich in de Nederlandse Republiek en met name de eerste twee Engelse Zeeoorlogen. Daarnaast rondde zij ook de lerarenopleiding af. Na haar studie werkte zij een aantal jaar als zelfstandig ondernemer en tegenwoordig is zij werkzaam als projectmedewerker.


Praktische informatie

Wanneer: zondag 22 oktober 2017 van 14:00 - 14:45 uur
Waar: Stedelijk Museum Breda
Kosten: reguliere toegangsprijs of Museumkaart, geen extra kosten voor de lezing

Vanaf volgende week kun je je aanmelden via de website van het museum. Houd dit evenement in de gaten.

bron: https://www.facebook.com/events/1535792429776930/
2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Breda | 112 alarmeringen Breda | Goedkoop Tanken in Breda | Supermarkten in Breda | Weerbericht Breda