Breda neemt dreigmail zeer serieus

vrijdag 13 maart 2009

Breda heeft een internet dreigbericht dat gisteren is binnengekomen bij de politie in Breda zeer serieus genomen. De strekking van het bericht was dat de schrijver dreigde met een schietpartij op vrijdag op een school in Breda.
Het bericht is geplaatst op een Amerikaanse site waar mensen anoniem berichten kunnen plaatsen. De site heeft 5 miljoen bezoekers per dag.

Vannacht hebben het OM Breda en Politie na intensief onderzoek de schrijver van het bericht opgespoord en aangehouden. Het gaat om een 18-jarige man woonachtig in de Gemeente Zundert. Met de aanhouding en een eerste bekentenis van de verdachte was de dreiging voorbij. Het bericht kwam bij de politie in Breda terecht via het televisieprogramma Een Vandaag. Een psycholoog en een gedragsdeskundige hebben het bericht gewogen op de concreetheid. Volgens de deskundigen was het een typisch bericht dat aan een schoolshoot vooraf gaat en was het afkomstig van een Nederlander, gezien het taalgebruik. Ook is advies gevraagd aan de KLPD die dit heeft bevestigd. De bedreiging is daarom zeer serieus genomen. Burgemeester Van der Velden van Breda heeft gisteravond een Beleidsteam ingericht om alle mogelijke scenario s voor te bereiden. Ook is de Driehoek van gemeente, politie en OM bij elkaar gekomen. Opsporing Onmiddellijk na ontvangst van het bericht heeft het OM Breda een team Grootschalige Opsporing opgeroepen dat is gestart met onderzoek en opsporing. Via de provider is een IP- adres achterhaald waarvan het bericht afkomstig was. Aan de hand daarvan is een aantal adressen gelokaliseerd in de Gemeente Zundert. De politie is meerdere huizen binnengegaan. Dat heeft geleid tot de aanhouding van een 18-jarige blanke Nederlandse man. Hij heeft bij zijn aanhouding een spontane bekentenis afgelegd. De jongeman is een ex-HBO ICT student die via een onbeveiligd netwerk het bericht op internet heeft geplaatst. Hij zal maandag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het OM kan nog geen mededelingen doen over zijn motieven. Acties Beleidsteam Het beleidsteam heeft vannacht verschillende scenario s voorbereid. In het ernstigste geval , als de dader niet zou worden gevonden, hadden de burgemeesters van Breda en Zundert alle scholen en kinderdagverblijven in hun gemeenten vandaag gesloten en extra politie ingezet voor bewaking en preventie. Alles was in stelling gebracht om vanochtend voor aanvang van scholen alle directies van scholen en kinderdagverblijven via de mail of telefoon te informeren. Rond 04.00 uur kwam het bericht dat een verdachte was aangehouden door het arrestatieteam. Burgemeester Van der Velden, burgemeester Poppe-de Looff, Hoofdofficier van Justitie Hillenaar en Korpschef van politie Midden- en West-Brabant Heeres hebben vandaag een persconferentie gegeven over de zaak. De scholen en kinderdagverblijven in Breda en Zundert worden vandaag ge nformeerd over de gebeurtenissen van vannacht. Dit is een gezamenlijk persbericht van de Gemeenten Breda en Zundert, het OM Breda en de politie Midden- en West-Brabant. Voor vragen kunt u terecht bij de Gemeente Breda, www.breda.nl

bron: politie.nl | Categorie: diversen


2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Breda | 112 alarmeringen Breda | Goedkoop Tanken in Breda | Supermarkten in Breda | Weerbericht Breda