Ben jij het waard om beroofd te worden?

woensdag 18 december 2013

Breda - Op dinsdag 17 december gaat in Breda de campagne tegen straatroof ?Ben jij het waard om beroofd te worden?? van start. De campagne is een initiatief van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en Koninklijke Horeca Nederland. De campagne richt zich op jongeren in de leeftijd van 16 tot 25 jaar en is bedoeld om jongeren te informeren over de maatregelen die zij kunnen nemen om straatroof te voorkomen. Via de website www.mijnstraatwaarde.nl kunnen jongeren nagaan hoe een straatrover hun straatwaarde inschat en hoe groot de kans is dat zij bijvoorbeeld van hun mobiele telefoon worden beroofd. Gemeente Breda probeert in samenwerking met de politie de jongeren te bereiken via de horecagelegenheden in de binnenstad en via scholen, sociale media, het openbaar vervoer en de bioscoop.

Vooral jongeren het slachtoffer

Dit jaar werden er in Breda 86 straatroven gepleegd. Vorig jaarwaren dat er 98. Uit het landelijke beeld blijkt dat de straatroven vooral opvrijdagavond, zaterdag- en zondagnacht plaatsvonden. Hoewel vaak gedacht wordtdat met name ouderen het slachtoffer zijn van een beroving, wijzen de cijfersanders uit. In Zeeland-West-Brabant was in 2012 ruim de helft van deslachtoffers 24 jaar of jonger. 59% van het totale aantal slachtoffers was man.Van de verdachten was 86% 24 jaar of jonger. Aangezien veel straatroven in hetuitgaansleven gepleegd worden en zowel de daders als de slachtoffers vaak jongzijn, is voor de campagne gekozen voor een doelgroep van 16 tot 25 jaar.

High Impact

Een straatroof wordt ook wel een high impact crimegenoemd. Dat is niet voor niets, want zo?n 20% van de slachtoffers heeft eenjaar na de straatroof nog last van psychische problemen. Straatroof isvooral een probleem in de grote steden. De meeste straatroven worden inAmsterdam gepleegd (24%), gevolgd door Rotterdam (19%) en Den Haag (15%). Ook inSchiedam, Almere en Eindhoven vinden relatief veel straatroven plaats. Bredastaat, gelet op het aantal inwoners, op de 11e plaats van het aantalgepleegde straatroven.

Kijk voor meer infromatie op

www.mijnstraatwaarde.nl

www.hierwaakik.nl

www.breda.nl

Dit persbericht is opgesteld door de gemeente Breda.

bron: politie.nl | Categorie: overval-beroving


2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Breda | 112 alarmeringen Breda | Goedkoop Tanken in Breda | Supermarkten in Breda | Weerbericht Breda